Egy jó ideje mondogatom, hogy Magyarországon a Fidesznek nem azért megy jól, mert annyira jó párt, nem azért, mert annyira jók a háttérben a szervezői, hanem azért, mert a párt sikereit aktív tevékenységével biztosítja az egykori MSZP, köztük Viktor király baloldali tükörképe, Gyurcsány Ferenc.

Ha Orbán Viktor önmagára és a mögötte álló holdudvarra lenne bízva, akkor 2002-ben olyan parkolópályára került volna, mint ahol ma az Orbánt váltó egykori miniszterelnök vagy Torgyán József van. A nagy "szerencséje" az volt, hogy a fidesz/kisz párharcban komoly ellenfelének tartott Gyurcsány nevű ember 2000-ben színre lépett és azóta is nagy sikerrel dolgoznak egymás keze alá. Orbán annak köszönheti a szavazatait, hogy van egy Gyurcsány nevű ember és fordítva.

Kétségtelen, hogy Gyurcsány sokkal tehetségesebb és taktikusabb, mint Orbán, de ez lényegtelen, mert kooperációjukban nem ez számít. Ha Gyurcsány megerősödik, azzal Orbán szavazatai is gyűlnek és a Fideszen és a köré csoportosult törpeszervezetekben Orbán tekintélye, hatalma, sőt a nélkülözhetetlenségéről kialakított legendája is erősödik. Orbán szerényebb képességeit azzal lehet kompenzálni, ha nagyobb hatalmat kap és hihető, hogy egyeduralomra tör. Jól látható, hogy ez a szereposztás mindkettőjüknek fekszik és a megfelelő ritmusban megcserélik a szerepeket.

Másképp fogalmazva, Magyarországot Gyurcsány és Orbán "jó zsaru-rossz zsaru" játéka ejtette fogságba. Ennek a játéknak egy újabb felvonása a fővárosi főpolgármesteri választás egyesélyessé tétele. Nem mintha Falus annyira nagyon veszélyes lett volna, de Gyurcsány biztosította, hogy a legellenszenvesebb, leggyűlölhetőbb, legirritálóbb figura kerüljön Tarlós ellenében a ringbe. Azon sem csodálkoznék, ha legédesebb álmaiban sem mert volna Tarlós ilyet álmodni és még csak ezekben a percekben kezdene magához térni.

A nagy kérdés az, hogy meddig engedi ez az ország, hogy Gyurcsány és Orbán hatalmi játszadozásának kiszolgálója legyen? Az első lehetőség, hogy addig, amíg Gyurcsány és Orbán nyugdíjba megy. Addig meg tehetetlenül oda van vetve a 10 millió ember ennek a játszadozásnak. Még azon sem lepődnék meg, ha 2018-ban például a Jobbiknak adnák a kormányrudat (Gyurcsány és a stábja akár ezt is keresztülviszi - van még olyan, aki nem hiszi el?), de csak azért, hogy 2022-ben, mint nagy és öreg demokraták együtt emelkedjenek a megváltói magasságokba és akkor olyan 6-8 évük még lesz. A másik lehetőség, hogy végre jelentős tömegek a fejükhöz kapnak és eldobják maguktól ezt az egész cirkuszt. Ennek a gyakorlati esélye valahol a nulla körül van. Ez ma nem más, mint utópia. Úgyhogy marad minden és mint a birkák csak nézzük, amíg bele nem pusztulunk. Ők biztosan túlélik. Mi nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaberk.blog.hu/api/trackback/id/tr426746859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása