A mai napon értékeltük az új magyarországi politikai struktúrát a 2014-es tavaszi és az EU-választások utáni, saját magunk által végzett vizsgálatok alapján.

Választás áprilisban
Április 6.-án a listás szavazatok alapján az alábbi erősorrend rajzolódott ki:
Fidesz: 2,26 millió szavazat
Kormányt váltani akarók: 1,29 millió szavazat
Jobbik: 1,02 millió szavazat
LMP: 270 ezer szavazat
Munkáspárt: 28 ezer szavazat
Haza nem eladó: 23 ezer szavazat
Seres Mária...: 22 ezer szavazat

Ebből láthatóvá lett, hogy a Fidesz mellett 2,2 millió ember szavazott, nagyjából félmillió szavazóját elvesztve. A kormányt váltani akaró pártszövetségre 1,29 millió ember szavazott, ami több, mint a 2010-ben elnyert szavazatok száma, de nagyjából így is 1 milliós különbség van köztük és a Fidesz között. Bár kevesen mondták ki, de kikerülhetetlen tényként meg lehet állapítani, hogy a Jobbik milliós párttá vált.

Választás májusban
Fidesz: 1,19 millió szavazat
Jobbik: 339 ezer szavazat
MSZP: 252 ezer szavazat
DK: 225 ezer szavazat
Együtt-PM: 167 ezer szavazat
LMP: 116 ezer szavazat
Haza nem eladó: 12 ezer szavazat
Seres Mária...: 9 ezer szavazat

Azt hülyeség volt várni, hogy ilyen rövid idő alatt fordulat álljon be a pártok erősorrendjében, de ezek a számok megmutatják, hogy mekkora a leghűségesebb szavazótáborok mérete. Ez a Fidesz esetén 1 millió ember. Illetve, kiderült, hogy az MSZP és a DK nagyjából egyforma erőt képvisel, Bajnaiék pedig az LMP-től kissé erősebbek.

Érdemes kiszámolni, hogy mekkora a májusi és az áprilisi szavazók aránya:

Fidesz: 53%
Jobbik: 33%
"Kormányváltók": 50%
LMP: 43%
Haza nem eladó: 52%
Seres Mária...: 42%

Erőviszonyok
A magyarországi politikában kilenc párt mögött áll tömeg.

Azt nevezem nagy pártnak, amelyiknek milliós tábora van.
Két ilyen párt van, a Fidesz (2 milliós) és a Jobbik (1 milliós).

Azt tekintem közepesnek, amelyiknek a támogatottsága 100 ezres nagyságrendben mérhető.
Négy ilyen van: MSZP (500 ezer), a DK (500 ezer), a Bajnai-párt (300 ezer) és az LMP (270 ezer). Ez egy pillanatnyi helyzet, mert az MSZP és a DK hosszabb távon szerintem nem marad külön párt.

Kicsi párt az, amelynek a támogatottsága tízezres nagyságrendben mérhető, de egy alig 10 milliós országban ezt érdemes 20 ezernél minimalizálni.
Három ilyen van:  Munkáspárt (30 ezer) Haza nem eladó (25 ezer) és Seres Mária (25 ezer).

Az új struktúrában tehát 9 párt van, amelyik valamiféle komolyabb támogatottságot tudhat maga mögött és ezek  nevezhetőek politikai erőnek.

Pártonkénti lehetőségek
A Fidesz jól láthatóan veszíti a szavazóit. 2010-ben 2,7 millióról 2,2 millióra olvadt a támogatottsága. Az újabb négy éve alatt szerintem ugyanazt a népellenes, szegényellenes és pökhendi politikát fogja csinálni, amit eddig, így a 1,5 millió köré fog visszasüllyedni. A jelenlegi Fideszben lévő lehetőségek kivesztek. Ha a párt harmadik és negyedik vonala tartani akarja a pártot, akkor az első két vonalat ki kellene rakniuk és teljes reformot kellene csinálni. Erre most van ideális esély, mert akkor 2018-ig össze tudna alakulni az, ami számukra a jelenlegi helyzetük megtartását segítené. Erre az esély elég csekély, fogadni is merek a Fidesz 2022-es megsemmisülésére.

Amikor a Jobbik azzal érvel, hogy legyőzte az MSZP-t, akkor annyiban pontatlan az állítás, hogy az egykori MSZP nagyjából 300 ezres tömeggel megelőzi a Jobbikot és sokkal több a "szuperaktív" szavazóiknak az aránya. A Jobbik így nem könyvelheti el magát ténylegesen második erőnek, mivel az ex-MSZP még mindig versenytárs, a számbeli, látszólagos győzelmet pedig inkább az ex-MSZP vezetőinek köszönheti.
A Jobbik jelenlegi politikai irányvonala szerintem elérte a benne rejlő lehetőségek maximumát. A lehetőségei szerintem három tényezőn múlnak. Az egyik a Fidesz/Jobbik határon lévő szavazótábor. A Fidesz igyekszik őket megtartani, de a Fidesz ügyetlenkedései látszólag a Jobbiknak kedveznek. Ebben lenne lehetősége a Jobbiknak, ha a Fidesz elleni aduit rendesen kijátszaná. A másik érzékeny tábor az, amelyik a Jobbik és az ex-MSZP határán helyezkedik el. Ez a tábor identitásában fenyegetve van, mert a kutatók egy része igyekszik eltagadni a létüket. Ha ez a propaganda tovább erősödik, akkor azon a Jobbik nyerhet. Azon is, ha tényleges baloldali, a problémákra tényleges választ ígérő párt nem jelenik meg a kínálatban. A harmadik a saját, aktív szavazótábor megtartása. Ebben nagymértékű a Fidesznek való kiszolgáltatottsága, mert a kormánypárt vezetőségének a kezében szerintem több Jobbik-ellenes adu van, amit megfelelő időzítéssel ki tudnak játszani.
Ha jól lavíroz, akkor megmarad milliós pártnak. Az viszont sorsdöntő lesz, hogy a jobboldalon és a baloldalon mi történik majd. Ezért képesnek kellene lennie a pártnak 3 frontot tartani. Szerintem nem képes rá, de majd kiderül.

A Bajnai-párt szerintem az LMP felé közeledik és kettejükből kialakul majd egy 500 ezres párt, ami az egykori miniszterelnök nélkül még egy darabig jelen fog maradni, valószínűleg túlélve a mostani milliós pártokat. Ha elég aktívak és dinamikusak, képesek lehetnek a mostani nagyok veszteségeiből erősödni. A mostani vezetőkben nem érzek ilyet.

Az MSZP a mostani formában szerintem kimerült, aligha hinném, hogy képes lesz túlélni a Fideszt. 2010-ben meg kellett volna újulnia. A vicc az, hogy a megújulást Havas Szófia és Lendvai Ildikó követeli. Ez tényleg vicc, ha már nekik kell mondani! Az MSZP rejtett tartaléka lehetne Medgyessy és amennyiben szerepet vállalna, akkor Németh Miklós. Ez az egyik menekülőút. A másik a teljes megújulás, de nem az életkor kell szerepet játsszon ebben, hanem az elmúlt 24 év. Az, akinek aktív szerepe volt az elmúlt 24 évbe, azt nem szabad újra felhasználni (Medgyessy kivétel).

A DK addig marad életben, amíg Orbán Viktor aktív. A sajátos Orbán-Gyurcsány rendszer lényege, hogy amíg az egyik aktív, addig a másik az "egyik-ellenes" hullámok hátán eléldegélhet. A magam részéről Orbán nélkül nem tartom hihetőnek, hogy a DK önállóan képes lenne 500 ezer szavazót szerezni. Ezt Orbán Viktornak köszönhetik.

A parlamenten kívüliek közül a Munkáspárt a legérdekesebb. A Munkáspártnak szerintem legkésőbb 2009-ben meg kellett volna újulnia. A párt irányvonalában benne van a 10-15 százalék lehetősége, de el fogják puskázni, ahogyan azt már egy jó ideje rendszeresen megteszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaberk.blog.hu/api/trackback/id/tr546220166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása