Egy ismerősöm – nem ok nélkül – megkért, hogy nézzek meg a TV2 napi sorozatából 50 epizódot és mondjak róla véleményt. Ezt röviden le kell írjam ide is.

1. Ebben a sorozatban a hatósági emberek, a munkaadók rendszeresen lábbal tiporják a jogot. Mintha az embereket arra akarnák drillezni, hogy nincsenek jogaik, teljesen kiszolgáltatottak a feletteseiknek vagy a hatóságoknak. A sorozatban nagyjából 7 vagy 8 rendőri intézkedést láttam az 50 epizódban és mindegyik olyan módon jogsértő volt, hogy a valóságban egy magáról megfeledkező rendőr sem merné megtenni. Láttam pár munkahelyi vitát is az epizódokban. A valóságból is ismerem az ilyen helyzetet, a kiszolgáltatott oldalról még inkább. Egy biztos, így, ilyen módon biztosan nem zajlik. Az emberekben, ha a hatalmuk tudatában is vannak, van annyi jogérzék, hogy a bemutatott módon biztosan nem kezelik a helyzetet. Felmerült bennem a kérdés, hogy nem képesek elérni egy jogászt vagy egy volt rendőrt, aki szaktanácsadóként rámutatna ezekre a hibákra. Megértem, biztos nincs rá pénz. Azt azonban nem értem, hogyan nem tudnak olyan embert előkeríteni, aki valaha az életben dolgozott munkahelyen is? Oda kellene csak rakni a szálat szövögető emberek közé és ezekre a kényes helyzetekre tudna tippeket adni. A sorozatot csak a munkahelyi viták kezelése és a rendőri intézkedések ábrázolása miatt, társadalomra veszélyesnek kellene minősíteni és be kellene szűntetni. Mondom, egy a hatalmával visszaélni akaró rendőr sem merne olyanokat meglépni, amiket a sorozatban rendszeresen bemutatnak.

2. A kommunikáció nagyon silány. A jelenetekben a vita egyenlő az üvöltéssel. Meglepett mennyi üvöltözés van egy-egy epizódban. Ha színész lennék, nem játszanám el. Nem tudom elképzelni, hogy mi megy végig a szereplők fejében, de ha ott lennék, leülnék egy kupaktanácsra és nyíltan megmondanám, hogy a jelenetekből minimális ráfordítással többet ki lehetne hozni. Ki lehetne hegyezni egy csomó konfliktushelyzetet a komikumra, vághatóvá lehetne tenni a feszültséget, de ez az állandó üvöltözés taszító. Egyes karakterek szinte állandóan üvöltöznek, pánikolnak, nyávognak. Ebből áll a szerepük, semmi másból.

3. A konfliktusok feloldásának ideje egyetlen másodperc. Az egyik pillanatban kibékíthetetlen ellentét, majd egy mosollyal és egy pohár alkohollal teljes fordulatot vesz a történet. Ennek a lényegét nem értem. Mintha az írói fantázia csak idáig terjedne. Annyira könnyű lenne ötletesebben megoldani ezeket, de nem. Értetlenül állok ezelőtt. Pont egy országos média nélkülözi az olyan embert, aki tudná alakítani a szálakat? Nem kell nagy dologra gondolni. Le kell ültetni a szerzőket megnézni 4-5 amerikai és francia filmet, merítsenek ötleteket. Kb. olyan, mintha 10-12 éves általános iskolások szintjén nyitnák meg és oldanák fel a konfliktusokat.

4. Az egyes karakterek kidolgozása nagyon kaotikus, szinte ötletszerű. Például az egyik karakter éppen visszaélt a rendőri hatalmával, olyan dolgokat téve meg, amiért egy igazi helyzetben börtönbe kerülne. Érezhetően negatív figurát varázsoltak belőle. Minden átmenet nélkül felépítette a szerző (vagy szerzők?) pozitív karakterré, majd vissza negatív figurává. Gondolom a sorozat történetét alakító agytröszt ismeri a napi sorozatok szakirodalmát és tudja mit ér el ezzel. Ha igen, akkor az baj. Ha nem, akkor sokkal nagyobb a baj.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaberk.blog.hu/api/trackback/id/tr916205515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása