Lassan minden reggelem úgy indul, hogy a hírek közt keresgélem, hogy van-e még Magyarország a térképen. Egyre reálisabb veszélynek érzem, hogy egy-egy hosszabb külföldi utamról már nem lesz hova hazamenni, mert szülőországomat, a narancsos elvtársak majd Oroszország egy tartományává minősítik. 2014 meggyőzött arról is, hogy amennyiben narancsék így akarnák, simán leszavaztatnák az országot és egy népszavazás 66-67 százalékban igent mond, bármire. Nem érdekes mi a kérdés, hanem az érdekes, hogy mit akar a vezér. Amit kér, azt megkapja. Ez a nép ilyen. 2014 megmutatta.

A helyzet azonban ennél is rosszabb, ahogy most vasárnap ez kiderült. Három településen vagyok érintett és mindhárom felháborító a maga módján.

Budapest és Bokros
Azt már Falus visszalépésekor tudni lehetett, hogy Tarlós nyer. A választásra jogosultak 25 százaléka elég volt ehhez. Bokros hiába mondja, hogy 36 százalékot megnyert, a valóság az, hogy Bokros csúfosan leszerepelt és elvesztette a nyerhetőt. Illetve nem, mert Bokros nem egy húzónév. Bokros kiosztott szerepe az volt, amit hűségesen teljesített. Kellett egy olyan súlytalan ellenfél, akit alacsony részvétel mellett is meg lehet verni úgy, hogy Tarlós könnyen legyőzhető lett volna egy alkalmas jelölttel (sem Horváth Csaba, sem Falus, de még az angolkisasszonyos megjegyzéssel operáló ügyvédet sem tekintem ilyennek). A zseniális ötletért Gyurcsányt illeti az elismerés.
Ám Bokros nem csak Tarlós megmentésével okozott csalódást. A vereség utáni beszédéből egyértelműen kiderült, hogy nem érdekli Budapest. Budapestet odavetették koloncnak, mert Bokros nagyobb babérokra vágyik, mint a Budapest-politika. Budapesttel senki sem fog foglalkozni, Tarlós azt tesz amit akar. Budapest hétfőtől fogva nem több, mint egy város a sok közül. Aki nem hiszi, majd nézzen körbe egy év múlva.

Megsúgom, hogy Budapest Prágával és Bécsben áll versenyben. Az nem kérdés, hogy Bécs már abszolút más kategória lett. Az élhető, biztonságos, emberléptékű és nagyon zöld világváros szerepét olyan stabilan őrzi a térségben, hogy rövid távon megközelíteni is lehetetlen. Az, amit a közlekedésben fejlesztettek, már túlmutat azon is, hogy Budapest egyáltalán méltó versenytárs legyen. Prága már lehagyta Budapestet, de még utolérhető lenne. A teljes kudarc az lesz, ha Pozsony is pár éven belül túlnő Budapesten. Az utóbbi időben foglalkozom idegenforgalommal és mivel Magyarországra hozok vendégeket (vidékre), nekem érdekem, hogy Budapest térségi első helyen legyen. Még a második hely sem rossz, de a lemaradó harmadik már érezhető hátrány. Ez a verseny a kampányban szóba sem került.

Választás a városban
Budapesttől nem messze, egy kisvárosban is van házam. A helyi politikai erők azt hitték indulni akarok polgármesternek, pedig nem. A kisvárosban olyan volt a választás, mint sok más helyen. Volt egy jelölt, aki a Párt megbízhatónak bizonyult végrehajtója, csak valaki a polgármesteri titulust is neki adta, jó pár évvel ezelőtt. Ő a fidesz tagja és jelöltje. Vele szemben nem volt ellenjelölt. A Jobbik még próbálkozott, de az is inkább színház volt, mint valódi verseny. Tulajdonképpen ő is a fideszes polgi mellett kampányolt.

A kampányban nem jött szóba, hogy a település egy barátságos nagyközségből élhetetlen kisvárossá vált. Névleges tömegközlekedése van Budapesttel, de komolytalan dolog lenne a tömegközlekedést megoldottnak tekinteni. A belső tömegközlekedés nulla, pedig tenni kellene valamit. Autóval közlekedni lehetetlen. Budapest időben reggel és délután nagyjából annyi, mintha Kecskemétre mennék. E helyett mindenki kapott zászlót, hogy tűzze ki, kaptunk minden hónapban egy helyi lapnak gúnyolt újságot, ami a polgi havi reklámja. Hogy szavazott a város? A fidesz tarolt. Én meg komolyan elgondolkodtam az elköltözésen. Ha az itt élőknek ez kell, akkor örüljenek neki. Ha Párizst ott tudtam hagyni, akkor fájó szívvel, de sikerülni fog itt is búcsút inteni.

Választás falun
Egy polgi-jelölt volt, a mostani. Ő fideszes. 100 százalékkal nyert.
Az ellenzék itt sem próbált jelöltet állítani, még a Jobbik sem.
Egyébként értem én az okokat. A faluba az elmúlt időszakban nagyon sok francia vendéget hoztam, a helyiek sok javaslatom megfogadták és érezhető változást hozott a helyben élő vagyoni helyzetében. Az sem mellékes, hogy én vagyok a legnagyobb ingatlantulajdonos. A helyiek közül sokan mondták, hogy megszavaznak engem, ha akarom. Kevés a választópolgár, biztos nyertes lehettem volna. A helyi polgi mondta amikor elkezdtem a falut fellendíteni, hogy ő nem fog akadályozni semmi jót. Barátságos, ártatlan, megsajnáltam. Ha nem polgi, akkor tartós munkanélküli lenne. Igaz, hogy az elmúlt 20 évben semmit nem tudott elérni, de üsse kavics. Legyen egy jó nyugdíja!

A képviselőtestület: mindenki független. Na, ja!

Amúgy lenne mit csinálni. Elmondtam a polginak is, hogy mit kellene tennie, de kíméletből nem írom le. A beszélgetésünk alatt szakadt róla a víz, mert rettegett, hogy kimondom a sajtóban is és akkor ugrik a nyugis állása.

Jövőkép
Budapest: egy magyarországi nagyváros a többi közül, örüljünk, ha 5 év alatt megmarad harmadiknak.
Kisváros: menekülni.
Falu: -

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaberk.blog.hu/api/trackback/id/tr396794273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása