A szülőfalum nagyon kicsi település. Sok kérdésre nem tudok választ adni magam számára sem, de az biztos, hogy nagyon kedves település lenne, ha a falusi lét nem jelentene automatikusan nélkülözést. Az utóbbi X db évben a probléma abba az irányban látszott elmozdulni, hogy mindenki szegény és mivel senkinek sincs pénze, a pénz kiszorult a mindennapi életből. Ez egy érdekes átalakuláshoz vezetett, ami szerintem nagyon sok vizsgálódást megérne. Jelenleg is küzdök azért, hogy az egyetemek szervezzenek oda terepgyakorlatokat, de olyan messze van, hogy ez gyakorlatilag reménytelen. Az itt leközölt sorozatot régióelemzésből írtam, de mivel egy békés, nyugodt falu, nem szeretném, ha miattam lepnék el a különböző lázítók, így kiszerkesztettem belőle a települések elnevezését.
A mai penzum: baloldali jobboldal és jobboldali baloldal.

Az egyéni választókerület lakóinak 3 ezreléke lakik a faluban, tehát a falu nem képvisel komoly tényezőt, hiszen 3 ezreléken nem múlik egy képviselői hely. A politikai térképhez jó alap az országgyűlési választások első fordulóinak eredményei. Azt, hogy itt mennyire abszurd a politika jól fogják jelezni az eredmények. Először a számok, majd a magyarázat. Néha a magyarázatot közbe kell majd iktassam, mert aki nem helyben él, hajlamos félremagyarázni az okokat.

1990-ben két párt jelöltje kapott szavazatot. Toronymagasan az FKgP jelöltje vezetett, mellette csak az MSZMP kapott voksokat. Nem az MSZP, arra nem szavaztak, hanem a Thürmer-vezette MSZMP, amit ma Munkáspárt néven ismerünk. Az FKgP azért volt annyira népszerű, mert mindenki rendelkezett kisgazda identitással. Nem politikai értelemben, hanem az agrárium miatt.

1994-ben még mindig az FKgP volt az élen, de már az 50 százalékot éppen túllépte. Addigra tudták mi a Kisgazdapárt és az 1992-ig tartó kormánypártisága sokaknak csalódás volt. Nem jött el az őstermelők aranykora. Az MDF 16 százalékot kapott, ami jól mutatja, hogy a falu akkori jobboldala valahol 2/3 környékén állt (erre visszatérek). Ezen kívül az SZDSZ jelöltje kapott jelentős szavazatot, 4 százalékot. A maradék 20 százalék megoszlott a többiek között, de egyik sem volt százalékban mérhető. A csalódás oka a falu elszigeteltségének rögzülése volt.

1998-ban megismétlődött: FKgP 50%, MDF 16%, de az SZDSZ 4 százaléka sehol nem volt. Indultak még jobboldaliak, baloldaliak, liberálisok és egyik sem kapott többet 2-3 szavazatnál. Nem egy jelölt 1 darab szavazatot sem. A jobboldal megint 2/3 körül állt.

2002-ben a számok félrevezetően tájékoztatnak, de leírom. Fidesz-MDF közös jelölt, aki korábban az FKgP jelöltje volt: 78%. Az MSZP jelöltje kapott 10 százalékot, a MIÉP 8 százalékot. Valahogy az rajzolódik ki, hogy a „jobboldal” erős.

2006-ban a Fidesz-KDNP közös jelöltje 78 százalékot kapott, az MDF 14 százalékot, az MSZP 5 százalékot. A 86 százalékos jobboldal 91 százalékra hízott. Itt már egy új jelölt volt. Azt a választást már nagyon figyeltem. A 2002-est is, de 2006-ban már szavaztam is. 2006-ban is igaz volt, amit korábban: a pártok helyben nem azzal kampányoltak, amivel országosan. Itt egy különleges kampányt folytattak, direkt a helyi megélhetési problémákra fókuszálva, de azért nem a falu speciális helyzetére koncentrálva. Az MSZP kampánya azonban túl városi lett. A helyieknek Budapest, de még az olyan városok is, mint Debrecen, Szeged, mind valami idegen hely. A „mi hazánk” a különleges földrajzi bezártság miatt nagyon szűk terület. Az MSZP ezt nem ismerte fel.
2010-ben a Fidesz 78 százalékot, a Jobbik 12 százalékot, valamint egy független (ex-Jobbikos) jelölt 10 százalékot kapott. A többiek 1-2 szavazatot. Látszólag 100 százalékos jobboldal, magas részvételi arányok mellett.

A számok mögött
A helyben sikeres jobboldali jelölt a korábbi TSZ-elnök. Ezt ő nem titkolta. Az 1989 előtti MSZMP-ben létezett párttagságát sem titkolta. A mai napig a faluban TSZ-elnökként emlegetik, a pártkötődése az ő esetében lényegtelen volt, annyira kedvelték. Nem tudom miért fellegzett be neki a jobboldalon, de a pletykák szerint a baloldali múltja került terítékre.

Aztán a Fidesz 2002 óta egy másik emberrel kampányol, aki nagyon nemzetinek és jobboldalinak mutatja magát. Az utóbbi időben már-már Jobbikos propagandát folytat helyben, amivel sok választót elveszít. Az itt élők közül sokaknak halt meg felmenője a Don-kanyarban, ezért a Horthy-gyűlölet a környéken nagyon erős. A helyi Jobbik sem hozta elő Horthyt, még akkor sem, amikor országosan éppen Horthy-kultuszt építettek. Ez a Fideszes ember teljesen baloldali kampányt folytatott. Többször fitogtatta orosz nyelvtudását is, ugyanis korábban oroszt tanított. Az országos politikában ezzel nem jön elő.

A faluban a baloldal azért is sikertelen, mert rendre a jobboldali politikával állt ki. Az utolsó két kampányban már annyira jobbra tolódott, hogy alig lehetett megkülönböztetni a szélsőjobb szervezetektől. Holott éppen a baloldali szövegre harapnának rá az emberek.

2010-ben a Jobbik elég nagy botlást hozott össze magának a környéken, a szomszéd falvakban is. Volt egy alapítójuk, aki a környéken a lelkét is kidolgozta. Nem pártot épített, hanem mozgalmat. Tisztában volt azzal, hogy a faluban etnikai béke van, ezért teljesen más szöveget mondott el, mint máshol. Például mintának nevezte a falut. Komolyan vette a kampányt, nagyon korán elkezdte. Minden településre elment és olyan szöveget mondott amit az adott faluban hallani akartak. Képes volt kikutatni milyen problémák vannak és ahány helyen a választók elé lépett, annyi féle szövege volt. Mindig azt mondta el, hogy amennyiben képviselő lesz, mit tehet az adott településért. 2010-ben ő független jelölt volt és 10 százalékot kapott, de a Jobbik 12 százaléka is egyedül az ő érdeme volt.
Azért volt független jelölt, mert a Jobbik budapesti központja egy budapesti egyetemi tanárt jelölt ki indulónak. Így a Jobbiknak volt egy budapesti jelöltje és indult még a helyi alapító is, de függetlenként. Ez 22 százalék a Jobbiknak, de elszúrták. Választókerületi szinten 18 százalékot ért el a két jelölt. Egyébként óriási hiba volt egy budapestit indítani olyan területen, ahol Budapest és Debrecen már külföldnek számít. Tőlem nagyon távol áll a Jobbik, de ezt a függetlenné vált alapítóját nagyon tiszteltem. Leginkább azért, mert nem akart gyűlöletet kelteni ott, ahol béke van.

Összevetve a falu preferenciáit, jól látszódik, hogy a falubeliek nem a TV előtt ülnek. Elolvassák amit kapnak, ha valaki képes elzarándokolni a faluba, még meg is hallgatják és az alapján döntenek. A választásokon a részvétel mindig erős volt. A faluban mindig az kapja a legtöbb szavazatot, aki a Kádár-korszakot méltatja. A Fidesz és a Jobbik ezzel tudott nyerni, az MSZP meg ezzel vallott kudarcot.

A faluban él egy megállapodás, ami tiltja a köztéri plakátolást. Azt várják el az agitátoroktól, hogy jöjjenek el személyesen, beszélgessenek a lakókkal és menjenek el. A helyi képviselőtestület is adott ki egy rendeletet, miszerint az illegális plakátokat minden falubeli jogosult eltávolítani. Mivel minden plakát illegális, ezért büntetlenül lehet plakátokat szaggatni. Illetve lehetne, de a pártok agitátorai a faluba nem szoktak eljönni plakátot ragasztani, túl messze van.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaberk.blog.hu/api/trackback/id/tr745481403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása